keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Kaupunkisuunnittelumessut tulossa

Helsingin kaupunki esittelee ajankohtaisia kaavoitushankkeitansa Laiturilla, Kampin Narinkkatorilla 5.-9. huhtikuuta. Kaupungin verkkosivuilla olevan esittelyn mukaan kaupunkilaiset voivat uusiin suunnitelmiin tutustumisen lisäksi myös esittää kysymyksiä kaavoittajille ja liikennesuunnittelijoille, ja sisäänpääsy tapahtumaan on ilmainen. Tässä voisi olla hyvä tilaisuus päästä näkemään tarkemmin, minkälaista arkkitehtuuria on seuraavaksi tulossa, ja toivon mukaan tapahtuma mahdollistaa myös keskustelun ja kommentoinnin nykyarkkitehtuurin tasosta.

Lähtökohtaisesti on hienoa, että kyseinen tapahtuma järjestetään. Se kertoo siitä, että kaupunki ainakin edes jossain määrin kokee olevansa tilivelvollinen asukkailleen ja veronmaksajilleen myös kaupunkisuunnittelun osalta. Toivottavasti messuista muodostuu traditio, jossa kaavoituksesta, arkkitehtuurista ja rakennus-ja liikennepolitiikasta keskustellaan avoimesti ja myös kriittisesti ja kaupunkilaisten kanta otetaan huomioon myös tulevaisuuden kaupunkisuunnittelussa, eikä tilaisuus, jossa kaupungin edustajat vain ja ainoastaan mainostavat hankkeitansa ottamatta kaupunkilaisten mielipiteitä huomioon.

Vaikka messujen järjestäminen on siis mahdollisesti erittäin positiivinen asia, tähän väliin on pakko kuitenkin todeta miten naurettavalta tuntuu se, että rakennustyylitkin säännellään ylhäältä päin tiukan kaavoituspolitiikan kautta. Uskon vahvasti, että rakentaminen olisi vähän erilaista, jos arkkitehtuuri (ja erityisesti yksityisten yritysten omistamat hankkeet) toteutettaisiin kaupunkilaisten toiveiden, eli kysynnän ja tarjonnan lakien pohjalta. Toisaalta eihän sitä tiedä, joku saattaa olla innoissaankin laatikkotaloista ja niistä väreistä ja muodoista, jotka itse näen rumina. Oli miten oli, toivon, että tulevat kaupunkisuunnittelumessut kiinnostavat kansaa, ja että kokonaiskuva kaupunkilaisten mielipiteistä uuden arkkitehtuurin suhteen hahmottuu näin ollen selkeämmin.

Lisätietoa kaupungin verkkosivuilla: http://www.uuttahelsinkia.fi/uutiset/2671

Ei kommentteja: